Egyéb specifikus terápiás ellátás

AIT – Auditív Integrációs Tréning (Filtered Sound Training)

Az Auditív Integrációs Tréning egy nemzetközileg elismert hallásterápia. Kidolgozása Dr. Guy Berard (francia fül-orr-gégész) nevéhez fűződik. Az általa kidolgozott Auditory Integration Training számítógépre továbbfejlesztett változata az AIT/FST, mely lehetővé teszi a módszer szélesebb körű alkalmazását. Rosalie Saymour nevéhez fűződik mindez, aki éveken keresztül dolgozott együtt Berard-dal.

Egy ember viselkedését nagymértékben meghatározza a hallása. Szoros kapcsolat figyelhető meg a külvilág hangjainak érzékelése és az ezzel kapcsolatos egyéni reakciók között. Így a hallási ingerfeldolgozás minősége sok esetben meghatározó a speciális magatartási, pszichés és a tanulási problémák esetében.

Az alábbi esetekben javasolt a tréning

  • beszédmegértési, beszédpercepciós zavar;
  • figyelemzavar;
  • auditív észlelés gyengesége;
  • megkésett beszédfejlődés;
  • tanulási zavarok (diszlexia, diszgráfia, diszortográfia);
  • hiperkinetikus zavar;
  • autizmus spektrumzavar;
  • hallási túlérzékenység;
  • időskori halláscsökkenés.

 A terápia menete

A terápiát kizárólag negatív fülészeti lelet birtokában lehet elvégezni! A terápiát részletes állapotfelmérés előzi meg az adott gyermek problémájának, életkorának megfelelő tesztekkel, vizsgálóeljárásokkal, különös tekintettel az audiológiai vizsgálatokra.

Az állapotfelmérés eredményeit összesítve személyre szabott, speciálisan szűrt, terápiás zenét állítunk össze. A zenével elsősorban a hallási figyelmet fejlesztjük, miközben a hangerő fokozatos növelésével az auditív feldolgozó rendszer masszázsát végezzük. Ezt követően a személyek 10 napos hallástréningen vesznek részt, melynek során ezt a számukra összeállított zenét kell fejhallgatón keresztül hallgatniuk. A terápia napi kétszer 30 perces zenehallgatást tartalmaz, melyek között minimum 3 órának kell eltelnie.

A terápia során a szülők és a terapeuta folyamatosan nyomon követik a gyermekben zajló változásokat, ezt előre meghatározott módon dokumentálják is. A terápiát kontrollvizsgálatok zárják.

A terápia hatása elhúzódó, az azonnali változások mellett további változások várhatóak a terápiát követő 4 hónapban. A terápia alatt TILOS hangos, zajos környezetben tartózkodni (pl. koncert, mozi stb.), nagy zajjal járó tevékenységet végezni (pl. hajszárítás, fűnyírás), valamint fejhallgatón keresztül zenét hallgatni. A terápia alatt átmeneti negatív mellékhatások lehetnek, de ezek a terápia befejeztével megszűnnek.

A terápia során más idegrendszerre ható terápia, kezelés, fokozott megterhelés nem javasolt. A terápia szükség esetén évente ismételhető.

A terápia után tapasztalható változások:

– Javuló figyelem-összpontosítás.

– Javuló hallási felfogóképesség, auditív feldolgozás.

– Fokozódó kommunikációs érdeklődés.

– Csökkenő hallási érzékenység.

– Javuló írás, helyesírás, olvasás.

– Javuló szociális készségek.

– Csökkenő nyugtalanság.